Zelený čaj - plantáž

čaje

Čaj je v Japonsku velmi oblíbený a hodí se pít celý den. Vědci dokázali, že když budete pít 4-6 šálků zeleného čaje pravidelně každý den, tak se vám desetinásobně sníží šance onemocnět rakovinou. Zelený čaj má blahodárné detoxikační účinky. Například vás zbavuje nikotinu a jiných škodlivých látek...,ale oni v tom vidí více, než jen tohle.

Čaj sloužil původně jen jako lék, který objevili číňané roku 2780 př. nl.. Stará čínská pověst říká, že kdysi žil jeden císař, který byl nemocen a musel pít horkou vodu, aby se uzdravil. Při jeho rozjímání pod starým čajovníkem mu spadl jeden z jeho lístků do horké vody…no a tak se zrodil čaj.   

 Do Japonska se dostal za vlády Šotoka (572-622) a byl užívan pro stejnéh účely jako v Číně, ale později vymizel.....Až zenový kněz Eisai, který se vrátil ze studií v Číně, dovezl pár semínek čajovníku a zasadil je v oblasti Fukuoka a později i v jiných oblastech, jako je dnešní Udži a okolí Kjóta.

  Tehdy čaj pili jen lidé z císařského dvora. Později se však rozšířil i mezi mnichy, kterým  sloužil jako pomocník při meditacích, samuraje a běžné obyvatelstvo. To už ale mluvíme o čaji nejenom jako o léku, ale jako o něčem co už je naprosto běžné pro všechny vrstvy obyvatelstva jako nápoj, při kterém si lidé mohli třeba jen popovídat nebo si odpočinout a na chvíli se uvolnit.

I v dnešním uspěchaném světě si přepracovaní japonci, sedící od rána do večera ve firmách u zářících stovek obrazovek počítačů, najdou čas a vychutnají si při práci lahodný šálek čaje, který jim přinesou sekretářky a doušek po doušku usrkávají dokud není miska prázdná. Čaj a Japonsko jsou dvě neodlučitelé věci.

 

 ( většina ze zdroje: kniha- Cesta čaje, mysl čaje)

SEZNAM JAPONSKÝCH ČAJŮ:

 Japonské čaje jsou rozdělovány do tří  základních typů:
BANCHA, SENCHA A GYOKURO
 

Bancha-  

Patří spíše mezi jemnější japonské zelené čaje. Bancha je vyrobena ze spodní části čajových lístků, které jsou velké a silné. Ve srovnání se Sencha je Bancha poněkud méně aromatická. V Japonsku není zvykem, že rodiče dávají pít tento čaj dětem.

 

Sencha-

 Jedná se o nejpopulárnější druh čaje v Japonsku. Dělaná z 1. sklizně a je obdivována pro svou osvěžující chuť, delikátní sladkost a květinovo-zelenou vůni. Tvořila téměř 80% ze spotřebovaného čaje. Obvykle horní části čajových lístků a pupeny jsou použity k výrobě Sencha. Je pěstovaná v plném slunečním světle a je zpracovaná v několika etapách: prosévání, řezání, pražení a často i mísení. .

 

 

Gyokuro-       

Patří mezi prvotřídní japonské čaje. Dříve se používal pro léčbu. Čajové keře jsou pečlivě pěstovány ve stínu asi tři týdny před sklizní, aby byly ochráněny před slunečním zářením. Přitom čajové lístky absorbují více výživy z úrodné půdy. Gyokuro má bohatou zelenou barvu, odlišné aroma a sladkou chuť. Chcete-li dobrý čaj Gyokuro, tak by voda měla mít 50-60 stupňů Celsia a listy by měly být máčeny 2 minuty.

         
    
    
Matcha-

Je to čajový práše, který se používa při čajovém obřadu. keře jsou pečlivě pěstovaný ve stínu asi jeden měsíc před sklizní, aby se chránily před slunečním zářením a tím se získá mimořádná sladká chuť bez hořkosti. Vyrobené listy jsou pak rozemlety velkými kameny jako mouka na jemný zelený prášek. Matcha má skvělé aroma, hedvábnou pěnu a bohatě jemnou chuť. Matcha je také populární jako potravinové koření podobně jako bylinky. Existuje mnoho receptů, pomocí tohoto prášku, nejjednodušší z nich je posypání některých druhů zmrzlin, jako je například vanilková. 

 

 

Kabusecha-

 Čaj se spíše do tmavo-zelena zbarvenými listy a smaragdovou barvou nálevu.       

        

 

                

Konacha-

KonaCha - Premium 3.5 oz (#61305)

 

 

Hojicha-

 

Je vyrobena z nekomplikovaného čaje Bancha, který byl pražen při teplotě asi 200 C po dobu několika minut. Výsledkem je lahodný čaj s osvěžující, praženou chutí a prakticky žádnou hořkostí. Obsahuje nejnižší úroveň kofeinu ze všech japonských zelených čajů.

 

 

 

Ureshinocha-        

    

 

 

Tamaryokucha-      
  

 

 

Yamacha-

Horský čaj typu sencha pěstovaný v horách na jihu honshů. (zdroj: https://www.dobracajovnaol.eu/node/80 )

 
Kukicha-

 

Tanto japonský speicality je vyroben ze stonků a žil z čajových lístků, které se získávají při třídění zejména gyukuro. Čaj se nejprve dusí a až pak se suší. Chuť je svěží a lehká. Může být také přijat za studena.

 

 

 

 

 

Kokeicha-

Do jehliček stlačaný čajový prach, vzniklý při třídění  bancha, sencha a gyokuro (žlutozelený nálev lehce nasládlé chuti). Voda by měla mít při zalévání kolem 80 stupňů.

 

 

Shincha-

Má lístky ve tvaru jehliček a je pěstovaná převážně v oblasti Shizuoka.

 

 

 

Aracha-

AraCha - Select 3.5 oz (#61313) 

 

 

Houraicha-

 

 

Kamacha- 

 

 

 

Genmaicha-   

Je exotikou japonských čajů. Základ tvoří bancha a do ní je přidána pražená hnědá rýže, Genmai. Rýže dodává praženého aroma. Je v Japonsku populární jako každodenní čaj.Je to pěkný úvod do japonských čajů.

 

 

 

Guricha-

Je to jedinečný čaj odlišný od sencha vzhledem i chutí. Pří výrobě prochází závěrečným hnětacím procesem. Tento čaj dosáhl slávy a tradice v celé japonské čajové historii.

Má neobvyklou jadeitovou barvu nálevu, který je sladký až kyselý s intenzivní vůní citrusových plodů a čerstvě posekané trávy.

 

Mecha-

Mecha je získávána během prosévacího procesu při výrobě Sencha. Je vyrobena z hrubých lístků a prvních čajových pupenů. 

 

Karigane-

 

 

 

Nibancha-
 

 

Oblasti pěstování japonských čajů:

Shizuoka 
Uji
Yame

 

 

 

 

 Moudra, pověsti a jiné.....

 

Když se čaj připravuje
z hlubokých vod mysli,
jejichž hloubka
je nekonečná,
pak teprve přichází čanoju…

 

 

Traduje se, že když chtěl Rikjú studovat umění čaje u Takena Džóóa, podrobil ho slavný čajový mistr následující zkoušce. Požádal ho, aby zametl zahradu. Ta však už byla velmi pečlivě uklizena. Rikjú se rozhlédl a bez zaváhání zatřásl několika stromy, jež v zahradě rostly. Sprška překrásně zbarvených podzimních listů se snesla na zelené mechy i omšelé kameny… Umělecké dílo bylo dovršeno. Teprve nyní zahrada získala atmosféru přirozené, člověkem téměř nedotčené krajiny. Džóó pochopil, že před ním stojí mimořádná osobnost prodchnutá duchem wabi. A dychtivého jinocha s potěšením přijal za svého žáka.

  

 

Od doby, co je Orosená stezka
cestou ležící mimo tento nejhříšnější svět,
nevykročíme po ní,
abychom očistili naše srdce od světské špíny?

 

 

 

„Raději tři dny bez soli než jediný den bez čaje “

 

Anketa

Máte rádi čaje?

Čajovny

Datum 05.06.2018
Vložil Albertprarm
Titulek How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

The prostate gland is an essential portion of a male's reproductive :. It secretes fluids that help the transportation and activation of sperm. The prostate is situated just in front of the rectum, below the bladder and around the urethra. When there is prostate problem, it is usually really really irritating and inconvenient for the patient as his urinary method is directly affected.

The common prostate health conditions are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.



Prostate infection, also known as prostatitis, is among the most common prostate-related condition in men younger than 55 years old. Infections with the men's prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis will be the least common of all forms of prostate infection. It is caused by bacteria located in the large intestines or urinary tract. Patients may feel fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to help remedy the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is often a condition connected with a particular defect within the gland and the persistence presence of bacteria within the urinary tract. It can be brought on by trauma towards the urinary tract or by infections received from the rest from the body. A patient can experience testicular pain, lower back pains and urination problems. Although it is uncommon, it can be treated by removal with the prostate defect followed by the utilization antibiotics and NSAIDs to treat the redness.

Non-bacterial prostatitis is the reason for approximately 90% of most prostatitis cases; however, researchers have not even to create the causes of these conditions. Some researchers believe chronic non-bacterial prostatitis occur as a result of unknown infectious agents while other think that intensive exercise and high lifting might cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an appropriate weight loss program is important. These are some with the steps you can take to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is important for our health and wellbeing and this will also keep the urinary track clean.

2. Some studies claim that a couple of ejaculations a week will assist to prevent cancer of the prostate.

3. Eat pork in moderation. It has been shown that consuming greater than four meals of beef every week will increase the likelihood of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an appropriate diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients required for prostate health.

The most critical measure to adopt to ensure a proper prostate is always to go for regular prostate health screening. If you are forty yrs . old and above, you need to select prostate examination at least one time a year.

Datum 07.08.2010
Vložil Mamba/ Yuki
Titulek ...

Já mám čínské čaje taky moc ráda :-)

Datum 16.09.2009
Vložil Jan Antoš
Titulek wu long zha

Já vím že wu long zha je čínský čaj ale je fakt dobrej.